Alpha Makelaardij

Hoge Gouwe 129
2801 LE GOUDA
Vraagprijs € 825.000,- kosten koper
Omschrijving
Omschrijving

Uniek grachtenpand met enorme garage/werkplaats op de begane grond, een heel gezellig en ruim bovenhuis en een achterhuis/appartement. Twee grote dakterrassen, gelegen op het westen. Hier kun je de hele dag van de zon genieten. Het pand is aangewezen als Rijksmonument. Goede ligging in de binnenstad met een prachtig uitzicht op het Amsterdams Verlaat en meerdere grachten.

Bouwjaar 1722. Het woonoppervlak bedraagt 262 m² plus 225 m² overige ruimte (garage/werkruimte begane grond). Inhoud 1.769 m³. Gelegen op 232 m² eigen grond.

De indeling is als volgt:
Begane grond: grote garage/werkplaats met hoge, brede schuifdeur met loopdeur. De betonnen vloer heeft een niveauverschil dat afloopt. Hier kunnen met gemak 4 flinke auto’s/werkbussen worden geparkeerd. Het plafond is voorzien van moer- en kinderbinten. Aansluitend bevindt zich een extra werkplaats met een autobrug. De vloer is betegeld. Apart toilet. Trapopgang aan de voorzijde naar het bovenhuis en een aparte trapopgang naar het appartement aan de achterzijde.
Bovenhuis: riante woonkamer aan de voorzijde met authentieke balken, schuiframen met dubbel glas en glas-in-lood bovenlichten. Vanaf hier heb je zicht op meerdere grachten. Op de vloer is een pvc-vloer aangebracht. Via enkele treden bereik je de lager gelegen, “overloop” met inpandige doucheruimte met wastafel en toilet. Ruime woonkeuken (2009) met eveneens een balkenplafond, zwarte plavuizenvloer, keuken in zwart kunststof met kunststof aanrechtblad, rvs spoelbak, strakke afzuigkap, 5 pits gaskookplaat en combi-magnetron. Grote schuifpui naar het gezellige dakterras met overkapping.
2e verdieping: overloop met Velux dakramen en cv-ruimte. Grote slaapkamer aan de voorzijde met vaste kasten, Velux dakramen en zicht op de gracht. Inloopkast. Hagelnieuwe badkamer met douchecabine, wastafel met meubel, hangend toilet, Velux dakraam en pvc-vloer met vloerverwarming. Romantische slaapkamer aan de achterzijde met wastafel, Velux dakraam en heel hoge nok met sparren en kapconstructie in het zicht.
3e verdieping: bereikbaar via een steile trap. Open ruimte/slaapkamer met 2 Velux dakramen.

Via het dakterras is het “appartement” bereikbaar. Ook bevindt zich hier een trap naar het hoger gelegen dakterras.
Appartement: overloop met cv-ketel, trappenhuis. Slaap-/werkkamer met keukenblok, grenzend aan het dakterras. Twee grote slaapkamers met vaste kasten aan de achterzijde. Een van de slaapkamers is ook nog voorzien van een eenvoudig keukenblok. Badkamer met douche, toilet, fontein, wasmachineaansluiting en deur naar het dakterras.

Bijzonderheden:
*De garage/werkplaats is bereikbaar middels eens schuifdeur (met loopdeur) met een vrije hoogte van 3.65 m. en
een breedte van 3.70 m.
*Mooie glas-in-lood bovenlichten in de woonkamer aan de voorzijde.
*Riant dakterras van maar liefst 126 m², verdeeld over twee niveaus en gelegen op het zuidwesten, waar je heerlijk vanaf het middaguur kunt genieten van de zon.
*De aanwezigheid van het "appartement" in het achterhuis maakt dit object tevens geschikt voor dubbele bewoning.
*Gelegen in een gebied, dat is aangewezen als Beschermd Stadsgezicht.
*De bestemming is Gemengd, derhalve op de begane grond mogelijkheid tot werkplaats, kantoor, atelier etc.

Geschiedenis (bron Tidinge van die Goude):
"Er is aan de Hoge Gouwe slechts één pand dat deze naam (noot: “huys op de hooge Gouwe”) droeg, het huidige Hoge Gouwe 129. Dit huis heeft tegenwoordig een andere onderpartij dan op de tekening. Een bouwaanvraag uit 1930 spreekt echter van een verbouwing tot garage met bovenwoning, en op de relevante bouwtekening blijkt inderdaad dat de ondergevel op dat moment gelijk was aan wat Van Krimpen heeft getekend.

De voornaamheid van de gevel blijkt goed aan te sluiten bij de bewoningsgeschiedenis van het pand. Het huis kwam eind 16e eeuw in het bezit van de familie De Lange. Een dochter uit dit geslacht, Adriana de Lange (1633-1657), trouwde in 1653 met Donatus van Groenendijck (1623-1698), en hij werd de eigenaar van het huis. Deze Donatus was in het derde kwart van de 17e eeuw een van de machtigste inwoners van Gouda. Vanaf 1650 was hij lid van de vroedschap en vanaf 1665 was hij niet minder dan vijftien keer burgemeester.

In 1672 behoorde Van Groenendijck tot de vijftien meest vermogende inwoners van de stad. In dit verband bijzonder interessant is het feit dat zijn wapen op de Waag prijkt, aangezien hij tot de vier regerende burgemeesters behoorde die opdracht voor dit prestigieuze project hadden gegeven. Hieruit valt mogelijk af te leiden dat Groenendijck een voorliefde voor de classicistische stijl had en dat maakt het ook aannemelijk dat hij een gevel in deze stijl voor zijn huis liet optrekken.

Van Groenendijck was niet alleen als burgemeester medeverantwoordelijk voor de Waag, maar verfraaide als privépersoon ook de stad door een woonhuis te bouwen in de nieuwste stijl op een passende plek.".

EEN GRACHTENPAND KOPEN? NEEM JE EIGEN NVM-AANKOOPMAKELAAR MEE!

AFMETINGEN:
Begane grond:
garage: 37.00 x 4.90 m.
werkplaats: 15.03 x 4.90 m.

1e verdieping voorhuis:
woonkeuken: 8.03 x 4.60 m.
badkamer: 2.08 x 1.18 m.
woonkamer: 10.44 x 5.00/4.79 m.
dakterras I: 7.76 x 4.90 m.
dakterras II: 17.92 x 5.02/4.76 m.

1e verdieping achterhuis:
badkamer: 3.73 x 2.00 m.
werk-/slaapkamer: 4.77 x 2.70 m.
slaapkamer: 5.02 x 3.35 m.
slaapkamer: 5.95/5.83 x 4.62 m.

2e verdieping voorhuis:
slaapkamer voorzijde: 7.74/7.60 x 4.65 m.
inloopkast/berging: 2.60 x 2.00 m.
badkamer: 3.39 x 2.00 m.
slaapkamer achterzijde: 4.66 x 4.47 m.

3e verdieping voorhuis:
slaapkamer: 9.94 x 3.00 m. (platte vlak, "loopruimte" is 1.35 m. breed)

Plattegronden